9 listopada 2025 r., godz. 18:00 – Restauracja Esencja, ARTIS Hotel & SPA
Zapraszamy na wyjątkową kolację degustacyjną poświęconą gęsinie – królowej polskich stołów w okresie jesienno-zimowym. To kulinarne wydarzenie odbędzie się tuż przed dniem św. Marcina, patrona podróżników i opiekuna ubogich, którego święto od wieków kojarzone jest z biesiadami i pieczoną gęsią.
Skąd tradycja gęsiny na św. Marcina?
Legenda głosi, że św. Marcin, chcąc uniknąć wyboru na biskupa, ukrył się w kurniku. Jednak gęsi zdradziły jego kryjówkę głośnym gęganiem, przez co musiał przyjąć godność. Od tamtej pory właśnie gęś stała się symbolem dnia św. Marcina, a tradycja serwowania jej w listopadzie przetrwała do dziś – nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie.
Dlaczego warto sięgnąć po gęsinę?
Gęsina uchodzi za jedno z najzdrowszych i najbardziej szlachetnych mięs – bogata w żelazo i witaminy, a przy tym niezwykle aromatyczna. Dawniej była prawdziwym przysmakiem polskiej kuchni, a dziś powraca do restauracyjnych kart w wyjątkowej, nowoczesnej odsłonie.
Kolacja w Restauracji Esencja
Tego wieczoru oddamy hołd tradycji i polskim smakom. Na Gości czekać będą dania oparte na gęsinie w interpretacji naszego Gościa Specjalnego, który przygotuje dla Państwa wyjątkowe, kilkudaniowe menu degustacyjne. Aromaty, przyprawy i starannie dobrane dodatki sprawią, że każdy kęs przeniesie Państwa w kulinarną podróż, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością.
Konieczna wcześniejsza rezerwacja stolika! Liczba miejsc ograniczona – zapraszamy do wspólnego celebrowania Dnia św. Marcina w wyjątkowym stylu!